Хиалуронова киселина: митове и реалност

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Хиалуронова киселина: митове и реалност

Един от основните фактори за забавяне стареенето на кожата е хидратацията. Ето защо хиалуронова киселина, която е естествен овлажнител на кожата, е вън от всяка конкуренция. Въпреки това с нейната употреба са свързани много страхове и митове.

Хиалуроновата киселина, която вече се предлага в кремове и инжекции, е универсален овлажнител за кожата. Козметиците твърдят, че тя е идентична с нашата собствена хиалуронова киселина и не предизвиква алергични реакции. Но потребителите все още продължават да се притесняват …

Мит 1. Инжекциите с хиалуронова киселина предизвикват акне.

Хиалуронова киселина не влияе на мастните жлези. Напротив, тя се използва в комплексни терапии за лечение на акне, подобрава клетъчния метаболизъм и овлажнява изсушената от спиртните разтвори кожата. Най-вероятно пациентите вземат за акне обрива, който може да се появи в точките на инжекциите,  заради неспазване на антисептичните правила. Инжекциите нарушават целостта на кожата, увреждат хидролипидната мантия на кожата, като не само я предпазва от изсушаване,  но и от микроби. Ако пациентът не спазва правилата на пост процедурните грижи, в зоните на прободните точки могат да се появят малки бели пъпки.

Мит 2. Овлажняващият крем с хиалуронова киселина разширява кожата през зимата.

Трябва ясно да се разбере: продуктите за външна употреба влияят само на най-горния слой на кожата. Изглаждайки люспите на роговия слой, те не проникнат в най-дълбоките слоеве и не засягат клетките, разположени в тях. Въпреки това, ако през зимата нанесете овлажняващ крем върху лицето си три минути преди да излезете навън, последствията могат да бъдат негативни. През зимата е препоръчително използването на нощен овлажняващ крем с хиалуронова киселина или да се нанася 30-40 минути преди излизане навън. И зимата, и лятото са много трудни периоди за кожата. Вариациите в температурата, климатиците, отоплителните уреди, авитаминозата и т.н. водят до прекомерно изсушаване на кожата. И именно продуктите с  хиалуронова киселина са надежден помощник за борба с този проблем.

Мит 3. Инжекциите с хиалуронова киселина имат кратко действие.

Продължителността на действие на хиалуроновата киселина е в пряка зависимост от вида й. Хиалуроновата киселина е три вида: нестабилизирана с ниска молекулна маса, нестабилизирана с висока молекулна маса и стабилизирана. Всеки от тях има своя продължителност на действие. Важни фактори са също и степента на пречистването й, дали е част от състава на друг препарат или се използват самостоятелно. Най-ефективни са препаратите със стабилизирана хиалуронова киселина, която продължително се задържа в кожата и подобрява функционирането на клетките на организма. Не трябва да се забравя: препаратът трябва да се избере от лекар, който да вземе предвид възрастта, здравословния статус и състоянието на кожата на пациент, което е гаранция за безопасност и трайност на резултата.

Мит 4. Молекулите на хиалуроновата киселина с висока молекулна маса не проникват в дълбоките слоеве на кожата.

Съгласно действащото законодателство всички козметични продукти проникват в горните слоеве на епидермиса. А основните клетки, които отговарят за младостта и красотата, са в дермата. Въпреки това днес има лечебни козметични продукти, които не изключват такава възможност. Учените могат да “разбият” молекулите на хиалуроновата киселина и да получат форми си с ниска молекулна маса. Но дори и те не са в състояние да проникнат дълбоко в долните слоеве на епидермиса.

Хиалуронова киселина: митове и реалност 1

Мит 5. Инжекциите с хиалуронова киселина повишават вътреочното налягане.

Хиалуроновата киселина е широко използвана не само в козметиката, но също така и в урологията, ревматология, проктология, клетъчната терапия, както и други области на медицината. Тя е фармакологичен продукт, подложен на огромен брой тестове за безопасност. Препаратите, които се използват за оформяне, са индиферентни към тъканите и играят ролята на пълнеж (филър). По принцип, те не могат да оказват никакво влияние върху вътреочното налягане. Може би някои потребители имат навика активно да разтъркват очите си, натискайки очната ябълка. Но дори и при това повишаване на вътреочно налягане, трябва да съществува предходен проблем, свързан с налягането.

Мит 6. Исползването на инжекции с хиалуронова киселина води до привикване.

Това изобщо не е така. След вкарване на препарата само се стимулират клетките, създават се благоприятни условия за тяхната работа, без да се влияе на вътрешните процеси. Прилагането на тази терапия дава желаните резултати и пациентът започва да свиква с факта, че изглежда добре. След прекъсване на инжекциите с хиалуронова киселина кожата постепенно се връща към първоначалното си състояние. Такава каквато е била преди процедурата. И се връща към естественото хронологично стареене. Човек “ляга под иглата”, защото иска да подобри външния си вид и да забави процеса на стареене, а не защото кожата му вече не е в състояние да работи.

Мит 7. Инжекциите с хиалуронова киселина и ботокс са едно и също нещо.

Най-абсурдната заблуда! Тези препарати са напълно различни като механизъм на действие. Хиалуроновата киселина хидратира кожата, стимулира вътрешните процеси, а инжекциите с ботокс, блокират нервно-мускулното предаване, ограничи движението на лицевите мускули. Изглаждайки “гънки” и мимически бръчки, той много косвено оказва влияние върху състоянието на кожата. Въпреки това тези инжекции се съчетават чудесно: инжектиране на ботокс и ревитализиращата хиалуронова терапия дават прекрасни резултати.

Мит 8. Кремовете  с хиалуронова киселина изтеглят водата от по-дълбоките слоеве. След спиране на употребата им състоянието на кожата се влошава.

Кремовете с хиалуронова киселина нямат способността на изтеглят водата от дълбоките слоеве. Напротив, ако кожата е дехидратирана, те ще действат като донор, ще “дадат” влагата си  на дехидратираните области. Освен това продуктите със стабилизирана хиалуронова киселина придават еластичност на кожата, подобряват биомеханичните  й свойства.
Както използване на кремове с хиалуроновата киселина, така и на инжекциите с хиалуронова киселина не зависи от възрастта. То е много индивидуално. Днес всяка жена, която е малко над 30, е загрижена да запази младостта си по-дълго. Но понякога тази загриженост става прекалена, а след това и “естествената младост” престава да бъде толкова естествена. Разбира се, за предпочитане е профилактика, отколкото лечение.
И все пак най-важното е да запазим благоразумно отношение към всеки проблем!

Follow Me on Pinterest
Автор
Юлия Дьяченко

снимки – роisk.kupikupon.ru и 1nep.ru

Публикувано в Антиакне, Антибръчки, грижа за кожата, За кожата, Терапии с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply